KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU

NACIONALNI PARK I ĐERDAPSKA KLISURA – BEOGRADSKA, RAMSKA I GOLUBAČKA TVRĐAVA – LEPENSKI VIR – VIMINACIJUM

Beograd – Viminacijum – Kostolac – Ram – Veliko Gradište – Golubac – Đerdapska Klisura – Donji Milanovac – Tekija – Kladovo.

DAN 1
Sastanak putnika na Pristaništu Beograd (Karađorđeva ulica, pored Brankovog mosta) u 7:30h, polazak autobusa u 8h. Putovanje započinjemo od Beogradske tvrđave prema Viminacijumu. Transfer autobusom 1,5h, zatim sledi obilazak Viminacijuma, jednog od prvih rimskih utvrđenja i vojnih logora na Dunavu, sagrađenog tokom I veka. Nekada glavni grad Gornje Mezije ( III i IV vek) je možda jedini grad u carstvu na čijim je ruševinama ponovo podignuto veliko naselje. Još uvek nije istražen u dovoljnoj meri, a nova sistematska arheološka iskopavanja obećavaju velika otkrića (u međuvremenu su neka i već otkrivena). Nakon obilaska transfer autobusom do Pristaništa Kostolac, ukrcavanje na brod Aquastar Maxim i nastavak putovanja brodom do Tekije. Prolazak pored srednjovekovne Ramske tvrđave, u delu gde je Dunav najširi na prostoru Srbije. Ramska tvrđava sagrađena je krajem XV veka na mestu sa kojeg se kasnije bezbedno ulazilo i izlazilo iz okupirane Srbije. Nastavak plovidbe pored Srebrnog jezera I Velikog Gradišta. Prolazak pored Golubačke tvrđave sa kraćim zadržavanjem za razgledanje sa broda i fotografisanje. Prolaskom pored Golubačke tvrđave, ulazi se u područje Nacionalnog parka Đerdap, poznatiji i kao Gvozdena kapija. Plovi se kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav i najlepši. Područje jedinstvene flore i faune svedoči o ostacima jednog od najstarijih naselja u Evropi. Prolazak pored Donjeg Milanovca, zatim obilazak mesta gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag na steni, poznatoj kao Trajanova tabla. Dolazak u Tekiju nakon 6h plovidbe, iskrcavanje, a zatim kraći transfer autobusom do hotela (4*) Aqua Star Danube u Kladovu. Večera. Noćenje.

DAN 2
17.06.2017. Doručak. Slobodno vreme za Spa aktivnosti (bazeni, sauna…) ili odlazak na neki od izleta:

IZLET I: Kladovo – Arheološki muzej – Rimska Diana – HE Đerdap – Trajanov most – Kladovo (3,5h). Obilazak Arheološkog muzeja Đerdap koji predstavlja značajna svedočanstva o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu. Sledi kraći obilazak rimskog utvrđenja Diana. Nastavak puta i poseta Hidroelektrani Đerdap. Sagrađena 1974. godine kao najveći projekat te godine u Evropi koji je značajno izmenio položaj Dunava, lokalnih sela kao i kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini. Poseta ostacima Trajanovog mosta. Nakon gradnje više od 1000 narednih godina most je važio za najveći na svetu. Gradio ga je rimski car Trajan početkom II veka, kako bi prešao Dunav i pokorio dačka plemena. Dolazak u hotel, gde će uz zakusku biti upriličena degustacija čuvenih vina iz Kladovskog kraja. Cena izleta: 15€, plaćanje u hotelu.

IZLET II: Kladovo – Vratna – Rajačke pimnice – Kladovo (7h). Dolazak u selo Vratna i obilazak tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, koji se nalaze nad istoimenom rekom. U blizini ovog prirodnog fenomena nalazi se i Manastir Vratna koji po predanju potiče iz XIV veka. Nastavak puta preko Negotina i dolazak u selo Rajac i poseta rajačkim pimnicama. Prema zvaničnim podacima kompleks čini više od 160 grupisanih objekata ukopanih u zemlju i koji služe za proizvodnju i skladištenje vina. Ovaj vinogradarski kraj je poznat po izuzetno kvalitetnom vinu. Nakon obilaska, sledi degustacija vina i ručak. Cena izleta: 25€, plaćanje u hotelu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

DAN 3
18.06.2017. Kladovo – Brodska prevodnica HE Đerdap – Tekija – Lepenski Vir – Golubac – Smederevska tvrđava – Beograd. Doručak. Odjava iz soba do 8:30h, organizovan polazak iz hotela do Pristaništa Kladovo u 8:40h, ukrcavanje na brod, isplovljavanje. Krstarenje započinjemo iz Kladova, prolazi se kroz najveću brodsku prevodnicu u Evropi. Iskrcavanje u Tekiji, nastavak puta ka Beogradu autobusom. Vožnja pored Dunava, dolazak na arheološko nalazište Lepenski vir, jedno od najstarijih urbanih naselja Evrope i sveta i predstavlja najveći domet kulture srednjeg kamenog doba (6.500. p.n.e.). Nastavak puta i pauza za ručak u Golupcu. Dolazak u Smederevo i oblilazak još jedne tvrđave na Dunavu. Građena je u periodu 1428-1439 godine, za vreme despota Đurđa Brankovića. Osvajanjem ove tvrđave 1459. od strane Otomanskog carstva, označen je i kraj srpske srednjevekovne države. Danas je tvrđava najveća očuvana ravničarska tvrđava u Evropi, a njen obilazak otkriće nam za kraj ture neke nove, skrivene tajne iz Despotove rezidencije. Planirani dolazak u Beograd u večernjim satima.

CENA:
195 EUR po osobi u dvokrevetnoj sobi
Doplata za jednokrevetnu sobu 40 EUR
Uobičajeni popusti za decu

Uključeno: Krstarenje prema programu od Kostolca do Tekije prvog dana i od Kladova do Tekije poslednjeg dana putovanja, transfer autobusom (Beograd – Kostolac i Tekija – Kladovo prvog dana i Tekija – Beograd poslednjeg dana), ručak na brodu prvog dana, smeštaj u hotelu Aquastar Danube 4* na bazi polupansiona (večera i doručak – švedski sto), korišćenje sadržaja Spa i Wellness centra u hotelu (bazeni, sauna…), boravišne takse i osiguranje gosta na brodu i u hotelu, ručak u Golupcu, ulaznice za lokalitete Lepenski Vir , Viminacijum i Smederevsku tvrđavu, usluge turističkih vodiča, troškovi organizacije putovanja.

U cenu nije uključeno: piće tokom plovidbe i u hotelu, fakultativni izleti, drugi individualni troškovi
Program je podložan promenama i dopunama u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Luksuzni Brod Aquastar Maxim je napravljen 2014. godine. Dužina broda Aquastar Maxim je 28 metara i širina 7 metara, kapacitet 70 sedećih mesta u moderno opremljenom salonskom prostoru, sa barskim delom i dva velika LCD monitora visoke rezolucije, savremenog zvučnog sistema. Brod Aquastar Maxim je na gornjoj sunčanoj palubi opremljen odgovarajućim brojem ležaljki, što doprinosi potpunom uživanju u krstarenju.

Trenutno nema postavljenih komentara za ovaj program

PRIJAVA ZA PUTOVANJE

Molimo Vas, unestite sve tražene podatke
Ovaj verifikacioni broj unesite u polje