Slaninijada u Kačarevu

od 16. do 19. februara 2017. godine

Slaninijada u Kačarevu već trideset godina okuplja gastronome sa cele planete i reprezentuje gastronomske običaje i kuhinju stanovništa Južnog Banata. Ovogodišnja manifestacija će trajati od 16. do 19. februara, a organizatori očekuju preko sto hiljada posetilaca i veliki broj izlagača.

Kao i svake godine, centralni program zauzima takmičenje za najbolju domaću, zanatsku i industrijsku slaninu, a pored toga postoje i revijalna takmičenja za najbolju slaninu od mangulice, najdeblju slaninu, najbolji paprikaš, pasulj… Oko slanine se sve vrti i za vreme trajanja manifestacije je ima preko sto tona, ali organizatori očekuju i veliku ponudu drugih proizvoda od mesa, kobasica, čvaraka…

Mesne prerađevine nisu jedini razlog zbog kog Kačarevo za vreme trajanja Slaninijade poseti oko 100 hiljada ljudi. Mnogi zabavni segmenti poput trke prasića, takmičenja u jedenju ili izdržaju na rukama velike količine slanine, nude posebnu vrstu spektakla koja privlači mnoge posetioce.

Sa tradicijom od tri decenije, Slaninijada je postavila Kačarevo na turističku mapu Srbije. Od nje imaju koristi proizvođači, meštani, posetioci, ali i socijalno ugroženi članovi, jer se deo hrane sa Slaninijade redovno odvaja za humanitarne svrhe.