HODOČAŠĆE U SVETU ZEMLJU

Vaskrs u Jerusalimu 2018.

Sveta zemlja – zemlja svedočanstva, poetično nazvana peto Jevanđelje,  je ikona istine koju je sam Gospod Isus Hristos objavio licem svog Božanstva. Predeo je promislom Božijim određen da bude zemaljska otadžbina Spasionaca našega. Tu se sin Božiji ovaplotio u telu, primio stradanje i smrt i pokazao slavu Svoga Vasksrenja.
„Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese! Vaskrs, kao praznik svetlosti i života, otkriva nam kapije nebeskog sveta, noći gde anđelska pesma i molitva blagodarnosti Bogu ne prestaje. Posle najtamnije noći osvanuo je najsvetliji dan u istoriji roda ljudskoga. Posle Velikog Petka granuo je Vaskrs. Hristovo Vaskrsenje, pre svega označava pobedu nad tim strašilom koga se ljudi od stvaranja sveta više boje nego ičega – smrti. Pobeda Hristova jedina je pobeda kojoj se mogu radovati sva ljudska bića od prvostvorenog pa do poslednjeg. Svaka druga pobeda na zemlji delila je i deli ljude. Ako se za koji dan može reći da je sveopšte čovečanske radosti, to se može reći za Vaskrs. Problem Hristovog Vaskrsenja više nego bilo koji događaj svetske istorije ne može se tretirati prosto kao predmet kritičnog naučnog istraživanja, već on, u velikoj meri, zahteva našu veru, i to sa punim pravom. Nije lako shvatiti neizmernu dubinu i visinu značaja Vaskrsenja Hristovog. Ono je potreslo nebo i zemlju i dubine pakla. Vaskrsenje Hristovo donelo je čovečanastvu temeljne promene podjednako važne kao što je i stvaranje sveta“ - Sveti vladika Nikolaj

DAN 1. - BEOGRAD
Sastanak grupe u večernjim časovima ispred Vaznesenske crkve (Ulica admirala Geprata 19). Polazak na aerodrom Nikola Tesla.

DAN 2. - BEOGRAD – TEL AVIV – VITLEJEM
Poletanje aviona za Tel Aviv. Obrok u avionu. Sletanje na aerodrom Ben Gurion. Po obavljanju pasoških formalnosti, nastavak putovanja u Vitlejem. Doručak. Obilazak Judejske pustinje: manastir Svetog Save Osvećenog, sagrađen 484. godine, jedan je od najstarijih manastira Svete Zemlje. Ova „Princeza među pustinjskim manastirima“, nalik orlovom gnezdu, zadužbina je monaškog uzora Svetog Save Srpskog. Poklonivši joj se na svom pokloničkom putovanju u Svetu Zemlju 1229. godine, Sveti Sava je na dar dobio i svom rodu doneo do danas najveće svetinje zaštitnice, Bogorodicu Trojeručicu i Bogorodicu Mlekopitateljnicu, koje se čuvaju na Svetoj Gori; manastir Svetog Teodosija, zadužbina je ovog velikog pustinožitelja iz 476. godine. U najstarijem delu manastira nalazi se kripta u kojoj su se odmorili Mudraci sa istoka nakon poklonjenja Bogomladencu. Povratak u Vitlejem i obilazak crkve Hristovog Rođenja. Prvu crkvu podigao je Konstantin Veliki 326. godine. Kao najveća svetinja u njoj je do danas sačuvana pećina u kojoj je svetlost dana ugledao Spasitelj sveta. Smeštaj u hotel. Večera, noćenje.

DAN 3. - VITLEJEM – JERUSALIM – VITLEJEM
Doručak. Odlazak u Jerusalim i obilazak Maslinske gore: ruski manastir Vaznesenja sa zvonikom visokim 64 metra dominira okruženjem Svetog grada. U manastiru se nalazi i kapela podignuta na mestu gde je pronađena odsečena glava Svetog Jovana Krstitelja; mesto Vaznesenja, čuva poslednju Hristovu stopu. Ovo je mesto sa koga se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo 40 dana nakon slavnog Vaskrsenja. O značaju ove svetinje svedoče ostaci nekada monumentalnog hrama iz vremena Konstantina Velikog; crkva „Oče naš“, mesto na kome je iznedrena najlepša molitva u slavu Boga. Danas karmelićanski samostan, podignut je 1872. godine ktitorstvom francuske plemkinje Aurelije D’overn. Odlazak na Vidikovac odakle se, kao na dlanu vidi čitav Sveti grad, krunisan svetinjama tri monoteističke religije. Upoznavanje sa njegovom prebogatom istorijom. Posle podne odlazak Stradalnim putem Gospodnjim. Idući pešice kroz uske ulice starog grada, podsećajući se najtužnijih trenutaka Hristovog života, poklonik kao da se vraća u vekove unazad. Neponovljiv osećaj. Na kraju Stradalnog puta konačno ostvarenje sna svakog hrišćanina. Susret sa najvećom svetinjom, crkvom Hristovog Vaskrsenja (Groba) koja je pod jedan krov sabrala Golgotu, Ploču miropomazanja, Kuvukliju, kapelu vozdviženja Časnog krsta… Poklonjenje Hristovom Grobu. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

DAN 4. - VITLEJEM – JERUSALIM
Doručak. Odlazak u Getsimanski vrt i obilazak: crkva Bogorodičinog groba čuva deo pećine u koju je bilo položeno predstavljeno telo One koja je rodila Spasa svima nama. Od prvih dana hrišćanstva ova svetinja bila je i ostala jedno od najznačajnijih pokloničkih mesta. Danas je grob 12 metara ispod nivoa zemlje, a iza njega se nalazi jedna od najpoštovanijih ikona Svete Zemlje – Bogorodica Jerusalimska; Bazilika agonije ili Crkva svih nacija podignuta je u maslinjaku čija stabla datiraju iz Hristovog vremena. Svoje drugo ime dobila je zbog toga što su mnogi narodi svojim prilozima omogućili da bude sagrađena. Pod njenim krovom nalazi se kamen na kome se Spasitelj molio svom nebeskom Ocu na Veliki četvrtak pre nego što će ga izdati Juda; ruski manastir Marije Magdaline, zadužbina ruskog imperatora Aleksandra III sagrađena je u periodu 1885-1888. godine. Crkva je pokrivena monumentalnim pozlaćenim lukovičastim kupolama, koje su postale jedan od simbola grada Jerusalima. Odlazak u En Karem, rodno mesto Svetog Jovana Krstitelja i obilazak ruskog manastira Gornja. U posle podnevnim časovima odlazak na Sionsku goru. Obilazak: Sala tajne večere u kojoj je Gospod sa svojim učenicima obedovao pashalnu večeru na kojoj je vaspostavio tajnu nad tajnama, svetu tajnu Evharistije. U ovoj sali desio se i silazak Svetog Duha na apostole u pedesti dan nakon slavnog Vaskrsenja; Grob cara Davida psalmopojca. U prizemlju zgrade u kojoj je Sala tajne večere, nalazi se prostorija u kojoj je po verovanju Jevreja sahranjen David, ujedinitelj dvanaest jevrejskih plemena i osnivač jevrejske države; Zid plača, najsvetije mesto judaizma, koga posvednevno oplakuju Jevreji. U istom trenutku ovo je neotuđiv deo i istorije hrišćanstva, koji nas vezuje za Bogorodičin i Hristov život. Smeštaj u hotel. Večera, noćenje.

DAN 5. - JERUSALIM (VELIKI ČETVRTAK)
Paket doručak. Rani odlazak u crkvu Svetog Jakova na Liturgiju. Posle Liturgije prisustvovanje obredu „umivenija nogu“ u porti crkve Hristovog Vaskrsenja. Ovaj čin podseća nas na trenutak kada je Hristos umio noge svojim učenicima, učeći ih da onaj koji je poslednji će biti prvi. Obilazak manastira Časnog Krsta, jednog od najstarijih manastira, koga je po predanju podigao car Konstantin Veliki. U manastiru se nalazi mesto na kome je raslo „Lotovo drvo“ od koga je napravljen Krst na kome će biti razapet Isus Hristos. Prisustvovanje čitanju „Strasnih jevanđelja“. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

DAN 6. - JERUSALIM (VELIKI PETAK)
Doručak. Odlazak do Grčke pretorije, Hristovog zatvora, odakle svake godine Jerusalimski patrijarh ili jedan od episkopa Jerusalimske patrijaršije nosi veliki drveni krst Stradalnim putem. Nakon što litija krene, poklonici sa svojim krstovima u rukama priključuju se reci ljudi. Obučeni u tamnu odeću saosećaju u najtužnijem danu crkvenog kalendara, zastaju kod svake stanice Stradalnog puta sve vreme pevajući tropar Časnom krstu. Došavši do Golgote, poklonici polažu krstove na mesto na kome je Hristos bio razapet, na taj način ih osvećujući. Slobodno vreme. Večera. Odlazak u crkvu Hristovog Vaskrsenja i prisustvovanje bogosluženjima na Veliki petak. Noćenje.

DAN 7. - JERUSALIM (VELIKA SUBOTA)
Paket doručak. Rani odlazak u crkvu Hristovog Vaskrsenja i doček Blagodatnog ognja. (Zbog bezbedonosnih razloga svake godine je sve više policije i vojske koji kontrolišu ulazak poklonika u crkvu Vaskrsenja za doček Blagodatnog ognja. Ne postoji mogućnost da se obezbedi siguran ulazak u Crkvu za vreme službe.) Svake godine u Kuvukliji na Veliku Subotu, nad Grobom Gospodnjim jerusalimski Patrijarh izgovarajući molitve dobija blagoslov sa neba. U njegovim rukama, milošću Božijom pale se sveće. „Sveti plamen“ on će podeliti sa vernima. Ispunjena Crkva će u nekoliko trenutaka izgledati kao da gori. Plamen će se preneti u rukama vernih širom Starog grada do svih. Slobodno vreme. Večera. Priprema za Vaskrs.

DAN 8. - JERUSALIM – TEL AVIV (VASKRS)
U ponoć prisustvovanje Vaskršnjoj liturgiji. Povratak u hotel u ranim jutarnjim časovima. Kasni doručak. Odlazak u Vitaniju i obilazak groba Lazara Četvorodnevnog. Vitanija ili El Azarija, kako se selo kroz istoriju još pominje,  mesto je na kome je Gospod Isus Hristos učinio jedno od svojih najvećih čuda kada je vaskrsao iz mrtvih na očigled mnogih, svoga prijatelja Lazara koji četiri dana ležaše u grobu. Odlazak u Vitavaru, mesto na reci Jordan za koje se veruje da je iskonsko mesto krštenja Gospoda Isusa Hrista. Odlazak u Tel Aviv. Večera. Slobodno vreme. Odlazak na aerodrom Ben Gurion u kasnim večernjim časovima.

DAN 9. - TEL AVIV – BEOGRAD
Poletanje aviona u jutarnjim satima. Obrok u avionu. Za putnike iz Srbije sletanje aviona na aerodrom Nikola Tesla. Transfer do Vaznesenske crkve.

ARANŽMAN OBUHVATA

  • Transfer do aerodroma i nazad.
  • Avionski prevoz i aerodromske takse.
  • Putno zdravstveno osiguranje.
  • Prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, audio i video oprema) na naznačenoj relaciji.
  • Smeštaj u hotelima: 2 noćenja u hotelu “Nativitiy” ili sličan sa 3* u Vitlejemu, 4 noćenja u hotelu “National” ili sličan sa 4* u Jerusalimu (lokalna kategorizacija) na bazi polupansiona (večera, doručak – švedski sto) u dvokrevetnim sobama sa kupatilom.
  • Kompletne obilaske sa ulaznicama po programu.
  • Gramatu Jerusalimske patrijaršije.
  • Napojnice za lokalnog vodiča i vozača.
  • Usluge stručnog vodiča iz Agencije.
  • Troškove organizacije putovanja.


OPCIONA DOPLATA

Nema jednokrevetnih soba.


NAČIN PLAĆANjA

30% vrednosti ugovorenog putovanja prilikom prijavljivanja
15 dana pre početka putovanja plaća se kompletan iznos.

Cena aranžmana


NAPOMENE I OPŠTI USLOVI

Aranžman je pravljen na bazi 30 uplata
Agencija zadržava pravo da otkaže aranžaman najkasnije 7 dana pre planiranog polaska.  Za putovanje važe Opšti uslovi putovanja. Zbog bezbedonosnih razloga svake godine je sve više policije i vojske koja kontroliše ulazak poklonika u crkvu Vaskrsenja za doček Blagodatnog ognja. Ne postoji mogućnost da se obezbedi siguran ulazak u Crkvu za vreme službe!
Agencija „Dobročinstvo“ zadržava pravo, da ukoliko dođe do promena cena na tržištu, izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos.

Trenutno nema postavljenih komentara za ovaj program

PRIJAVA ZA PUTOVANJE

Molimo Vas, unestite sve tražene podatke
Ovaj verifikacioni broj unesite u polje