BEOGRAD - TRAGOM SRPSKIH VELIKANA

DAN 1
Dolazak u Beograd na aerodrom Nikola Tesla. Goste dočekuje oficijelni predstavnik organizatora programa. Organizovani prevoz do hotela. Piće dobrodošlice. Slobodno vreme. Zajednička večera.  

DAN 2
Posle doručka u hotelu obilazak grada otvorenim autobusom. Obezbedjen vodič sa prevodom na više svetskih jezika. Potom šetnja – obilazak: Kalemegdan, Saborna crkva, Patrijaršija, Konak Kneginje Ljubice ... Piće osveženja u najstarijoj kafani u Beogradu - ? /Znak pitanja/.
Slobodno popodne. Zajednička večera sa muzikom.

DAN 3
Doručak u hotelu. Razgledanje Beograda  sa reka. Ručak na brodu. Slobodno popodne.Zajednička večera.

DAN 4
Poseta Sabornom hramu Svetog Save, najvećem pravoslavnom hramu u ovom delu sveta. Prostire se na 5 hiljada kvadratnih metara i može da primi 10 hiljada vernika i hor od 800 članova. Ispod poda hrama je izgrađena riznica i kripta svetog Save, kao i grobna crkva svetog kneza Lazara, ukupne površine oko 1.800 m². Posle obilaska Hrama organizovana je  poseta Muzeju Nikole Tesle. U muzeju se čuva se celokupna lična zaostavština Nikole Tesle, koja je, po njegovoj ličnoj želji, posle njegove smrti (1943.) u Njujorku, sakupljena i prenesena u Beograd. Po bogatstvu arhivskog fonda, u kome ima više od 150.000 najraznovrsnijih svedočanstava o životu i stvaralaštvu Nikole Tesle i njegovih epohalnih otkrića koja se predstavljaju u muzejskoj postavci. Muzej je jedinstven kod nas i u svetu.
U Muzeju se čuva i urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle. Predah u hotelu.
Zajednička večera.

DAN 5
Posle doručka u hotelu polazak na Izlet u  Idvor  – rodno mesto Mihajla Pupina, velikog svetskog naučnika koga je UNESCO koji je obeležavao 100. godina telekomunikacija, odredio za svetskog naučnika koji je u minulom veku svojim stvaralaštvom dao največi naučni doprinos  razvoju telekomunikacija.Poseta rodnoj kući, školi u kojoj je učio, velelepnoj crkvi u kojoj je kršten i Narodnom domu koji je podigao. Na putu za Idvor, svraća se u Kovačicu /središte opštine u čijem sastavu je Idvor. U Kovačici su Slovaci većinsko stanovništvo. Poseta Udruženju žena gde će dobrodošlicu uz kolače poželeti predstavnice udruženja i prezentovati svoje rukotvorine, uz naravno mogućnost kupovine. Zatim sledi poseta umetničkoj radionici za izradu violina i Galeriji naivne umetnosti. Posetićemo i Muzej Martina Jonaša, jednog od najznačajnijih autora u svetu naivnog slikarstva.
Odlazak u Novi Sad. Obilazak znamenitosti i centra grada.
Ručak na salašu. Povratak u Beograd.

DAN 6
Izlet na  Oplenac. Posle doručka u hotelu, kreće se na put u Oplenac. Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije.  U tzv. Karađorđevom gradu, ostatcima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, poseta muzeju posvećenom ustanku i njegovim učesnicima. Odmah do muzeja nalazi se i stara crkva, Karađorđeva zadužbina i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.
Potom sledi odlazak do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađođević na vrhu Oplenca. Crkva dominira svojim položajem na brdu i okružena je lepo uređenim parkom i šumom.Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 članova porodice Karađorđević medju kojima Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja  i njegove supruge Kraljice Aleksandre, koji su nedavno pohranjeni. Potom sledi poseta kući Kralja Petra I Oslobodioca u kojoj se nalazi muzej galerija sa postavkama iz života dinastije Karadjordjević.
Potom odlazimo do etno krčme i vajata "Karađorđev vajat" na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji, a prve goste primili su 2003. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sledi obilazak Marićevića jaruge, mestu gde je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka. Poseta Oplencu se završava posetom muzeju spomen parka Orašac.
Povratak za Beograd i hotel u ranim večernjim satima.

DAN 7
Posle doručka u hotelu poseta Etnografskom kuzeju, zatim poseta Muzeju Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

Sledi poseta manastiru u Rakovicu i obilazak groba počivšem Patrijarhu srpskom g. Pavlu.
Manastir se nalazi u beogradskom naselju Rakovica i posvećen je arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. Po nekim zapisima manastir je podignut u XIV veku.
Porta Manastira je večna kuća omiljenog patrijarha srpskog Pavla. Tu je po svojoj izričitoj želji sahranjen 2009. godine. Od tada manastir je postao mesto hodočašća pravoslavaca i ostalih hrišćana, ne samo iz Srbije već i iz regiona i ostalog sveta. U narodu je već proglašen za sveto mesto, a Patrijarhov grob, po kazivanju ljudi, širi Božiju energiju, koja se, kako tvrde neki od posetilaca koji često posećuju to mesto, može videti po neobičnoj svetlosti koja se vidi i po danu.
U Manastiru su sahranjeni i Vasa Čarapić, jedan od vodja I srpskog ustanka, sinovi Miloša Obrenovića - Todor i Mihajlo i još neki članovi porodice i Patrijarh Dimitrije.
Slobodno popodne.
Zajednička večera sa muzikom u Skadarliji.

DAN 8
Doručak u hotelu. Kraj aranžmana. Za goste koji se vraćaju kući avionom organizovan odlazak na aerodrom Nikola Tesla.

Trenutno nema postavljenih komentara za ovaj program

PRIJAVA ZA PUTOVANJE

Molimo Vas, unestite sve tražene podatke
Ovaj verifikacioni broj unesite u polje